فیزیوتراپی یک رویکرد فیزیکی در زمینهی درمان و ارائه خدمات مراقبتی به بیماران میباشد. درمانهای فیزیوتراپی ممکن است برای توانبخشی قبل یا بعد از جراحی، کمک به بهبودی بعد از دردهای مزمن و همچنین کمک به بهبودی بعد از آسیبدیدگیهای مختلف مورد استفاده قرار بگیرد.
10 فایده مهم فیزیوتراپی برای بدن
-
کاهش یا از بین بردن درد:
درمانهایی از قبیل تحریک الکتریکی یا فراصوتی به تسکین درد کمک میکنند و توان ماهیچهها و عملکرد مفاصل را برای کاهش درد کمر بهبود میبخشند. چنین درمانهایی همچنین از بازگشت مجدد درد جلوگیری میکنند.
-
پیشگیری از برخی جراحیها:
در صورتی که فیزیوتراپی به از بین بردن درد یا درمان جراحت کمک کند نیازی به عمل جراحی نیست و در صورتی که انجام عمل جراحی لازم باشد از فیزیوتراپی پیش از عمل بهره بردهاید. همچنین این روش موجب میشود بیمار پس از عمل جراحی سریعتر بهبود یابد زیرا بیمار نسبت به قبل از توان بدنی بیشتری برخوردار میشود.
-
بهبود توان حرکتی:
اگر در ایستادن، حرکت کردن و راه رفتن دچار مشکل هستید، فیزیوتراپی کمککننده خواهد بود. همچنین انجام حرکات کششی و قدرتی توانایی جسمی برای حرکت کردن را تقویت میکند.
-
بهبود شرایط جسمی پس از سکته مغزی:
افراد به طور معمول پس از سکته مغزی بخشی از عملکرد و قدرت جسمی خود را از دست میدهند. فیزیوتراپی باعث میشود قسمتهای ضعیفشده بدن قوی و محکمتر شوند.
-
پیشگیری از آسیبهای ورزشی یا بهبود سریعتر آنها:
فیزیوتراپیست ها میدانند چگونه ورزشهای مختلف میتوانند فرد را در معرض انواع خاصی از آسیبدیدگیها قرار دهند و به همین دلیل انجام تمرینات و حرکات متناسب با شرایط فرد را به او توصیه میکنند.
-
حفظ تعادل بدن و کاهش احتمال زمینخوردن:
زمانی که فرد فیزیوتراپی را شروع میکند از نظر خطر احتمالی افتادن و شکستگی ناشی از آن، معاینه میشود و در صورتی که خطر افتادن برای فرد بالا باشد فیزیوتراپیست حرکتهای ورزشی را به وی توصیه میکند که شرایطی مشابه با زندگی واقعی را برای او شبیهسازی کند و خطر حرکات شدید بیمار را تهدید نکند.
-
کنترل دیابت و بیماریهای عروقی:
به عنوان بخشی از طرح کنترل دیابت، ورزش و تمرینات فیزیوتراپی میتواند به طور موثری به تنظیم قندخون کمک کند.
-
کنترل مشکلات مرتبط با پیری:
با بالا رفتن سن، احتمال ابتلای فرد به پوکی استخوان و آرتریت افزایش مییابد. فیزیوتراپی کمک میکند تا افراد در این گروه سنی تحرک بیشتری داشته باشند و تا مدتی بیشتر از این عارضهها در امان بمانند.
-
کنترل بیماریهای قلبی و ریوی:
در حالی که بیشتر بیماران پس از حمله قلبی دوره توانبخشی را به اتمام میرسانند ممکن است فیزیوتراپی به بازگشت عملکرد جسمی بدن کمک کند.
-
کمک به کودکان در کنترل بیماریها، آسیبدیدگیها یا مشکلات حرکتی:
فیزیوتراپی میتواند برای کودکان در بهبود مهارتهای حرکتی و درمان مشکلات عصب شناختی موثر باشد.
درمانهای فیزیوتراپی در چه زمینههایی هستند؟
همچنین فیزیوتراپی میتواند در موراد زیر به شما کمک کند:
-
توانبخشی بعد از جراحی ( تعویض مفصل زانو و لگن، جراحی کمر و غیره)
-
آسیبهای ورزشی (آرنج گلفبازان، آرنج تنیسبازان، پیچخوردگی مچ پا و غیره)
-
بیماریها و مشکلات ارتوپدی (گردندرد، درد شانه، سندرم تونل کارپال، درد کمر، درد لگن، درد زانو، بورسیت، التهاب و کشیدگی تاندونها و غیره)
-
بیماریها و مشکلات سیستم عصبی (ام.اس، پارکینسون، سکته مغزی و غیره)
-
توانبخشی دهلیزی (سبکی سر و سرگیجه)
-
مراقبت از پا (خار پاشنه و فاسیت پلانتار)
-
مشکلات ناشی از کار طولانی مدت با کامپیوتر، آسیبهای مزمن ناشی از انجام حرکات تکراری، داشتن قامت ناصحیح و وضعیت نامناسب قرارگیری بدن (مانند سر و گردن به جلو، قوز کمر و غیره)
-
آسیبهای ناشی از تصادفات
-
آسیبهای مرتبط با محیط کاری
روشهای درمانی در فیزیوتراپی شامل موارد زیر میشود:
-
ارائهی مشاوره
-
استفاده از دستگاههای ویژهی فیزیوتراپی (لیزر ، الکتروتراپی ، مکانوتراپی و غیره)
-
تمرین، حرکات اصلاحی و انجام ورزشهای کششی و ورزشهای مخصوص تقویت عضلات
-
انجام تکنیکهای درمان دستی
-
آموزش به بیمار و ارائه راهکارهای پیشگیری از بروز آسیب یا عود بیماری
-
تمرینات مخصوص برای حفظ تعادل
تمرینات شانه
کشش
بالاآوردن دست از جلو
دستان خود را به آرامی بالا بیاورید و برای 5 ثانیه بالا نگه دارید و سپس دوباره دستان خود را به آرامی پایین بیاورید و به موقعیت اولیه بازگردد. این تمرین را در 3 یا 4 ست انجام دهید و در هر ست این حرکت را 10 تا 20 بار تکرار کنید.
بالا آوردن دست از کنار
دستها را مانند شکل بالا بیاورید و برای 5 ثانیه بالا نگه دارید و و سپس دوباره دستان خود را به آرامی پایین بیاورید و به موقعیت اولیه بازگردد. این تمرین را در 3 یا 4 ست انجام دهید و در هر ست این حرکت را 10 تا 20 بار تکرار کنید.
کشش و چرخش داخلی
چرخش خارجی
این تمرین را در 3 یا 4 ست انجام دهید و در هر ست این حرکت را 10 تا 20 بار تکرار کنید.
کشش عضلات پکتوریس
دستان خود را در دوطرف چهارچوب در و در بالای ارتفاع سر خود قرار دهید، به نحوی که ارنج شما همچنان خم باشد. یک پای خود را جلو قرار دهید و تنهی خود را به سمت جلو متمایل کنید تا جایی که کشش را در عضلات خود احساس کنید. سپس به آرامی دستان خود را بالاتر یا پایینتر ببرید به نحوی که کشش عمیقتری را احساس کنید.
تمرین پاندول شانه
دست خود را به صورت دایرهوار و در جهت عقربههای ساعت و همچنین خلاف جهت عقربههای ساعت بچرخانید. این حرکت را 20 تا 50 بار تکرار کنید. این تمرین را 1 تا 3 بار در روز انجام دهید. با پیشرفت در این تمرین در دست خود وزنه بگیرید و به تدریج اندازه وزنه را افزایش دهید.
تقویت عضلات
تقویت عضلات سر شانه
تقویت عضلات جلو بازو
تقویت عضلات روتاتور خارجی